Her Yönüyle Freelance Yazarlık

 Markalar, siteler ya da firmalar; tanıtımları, ürünlerinin tanıtımları veya farklı ihtiyaçları nedeniyle bitmek bilmeyen bir içerik arayışı içerisindeler. Aynı zamanda bu içerik arayışlarının son yıllarda gittikçe arttığını gözlemlemekteyiz. Durum böyle olunca günümüzde birçok içerik ajansı ve bu amaca hizmet etmek için kurulan birçok site bulunuyor. Tabi bu ajanslar ve siteler, bu kadar çok içerik ihtiyacını karşılayabilmek için her geçen gün daha fazla freelance yazara ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu durum öğrenciler ve kendilerine ek gelir elde etmek isteyenler için önemli bir fırsat diyebiliriz. Peki bu freelance yazarlığın önemli ve dikkat edilmesi gereken yanları nelerdir? Bu konuyu biraz daha detaylı bir şekilde inceleyelim istiyorum.


 Öncelikle freelance yazarlık sisteminin nasıl işlediğini sizlere kısaca açıklamak istiyorum. Genellikle freelance yazar olmak için en çok kullanılan ve en kolay yöntemlerden biri; freelance yazarlık hizmeti veren bir siteye üye olmaktır. Bu sitelerin çalışma şekilleri de kendi içinde 2' ye ayrılıyor. Bazı sitelerde yazacağınız yazıların konusunu siz belirlersiniz. Yani diyelim ki bugün "Akıllı Telefonlar" konulu bir yazı yazmak istediniz ve yazdınız. Bu yazdığınız yazıyı çalıştığınız siteye yüklersiniz ve yazınızın kelime sayısı ne kadar ise ona göre bir gelir elde edersiniz. Kısaca ilk çalışma sistemi budur. Ayrıca istediğiniz konuda yazı yazmak her ne kadar bu tip sitelerin avantajı olup iyi gözükse de, uzun vadede tıkanmalara yani yazacak konu bulamamanıza neden olabilir. Bu yüzden bu hatırlatma doğrultusunda hareket etmeniz sizler için daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.

 Bazı sitelerin çalışma şekilleri yukarıdaki gibiyken yani yazacağınız yazının konusunu siz belirleyebilirken, bazı sitelerde de yazacağınız konuyu siz belirleyemiyorsunuz. Sizden "Yazılabilecek Konular" listesinden bir konu seçmeniz isteniyor. Bu listede konuların detayları ve ücretleri bulunuyor. Bu şekilde bir seçim yapabiliyor ve yazarak kazanabiliyorsunuz.

 Yazdığınız yazılardan elde ettiğiniz gelirler de, çalıştığınız siteye göre farklılık göstermekte olup ya haftalık olarak, ya da kazancınız belirli bir miktara ulaşınca hesabınıza aktarılıyor. Hesap demişken. Tabi ki kazandığınız paraları çalıştığınız sitenin size gönderebilmesi için bir banka hesabı ya da PayPal hesabına sahip olmak şart. Tüm freelance yazarlık siteleri ödemeler için banka hesabını kullanmaktalar ama bazı siteler banka hesabına ek, ayrıca PayPal hesabına da ödeme imkanı sunuyor. Bu da banka hesabı olmayanlar için iyi bir avantaj.

 Evet... Kısaca freelance yazarlık göründüğü, söylendiği kadar kolay olamamakla beraber, insanların yazdıkları yazıları, ya da yazma yeteneklerini değerlendirebilmelerine olanak sağlıyor ve bu sayede de hızlı bir şekilde para kazanabilmemize yardımcı oluyor. 

 Bu yazım işinize yaradı mı? Belki " Blog Açmak mı? Freelance Yazarlık Yapmak mı? " adlı yazım da size yardımcı olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çalışabileceğiniz 12 Freelance Yazarlık Sitesi

Futbol Scout' u Olmak Mı İstiyorsun? Scouting İçin Önerebileceğim 4 Site

Freelance Çalışanlar Vergi Ödemek Zorunda Mı?