Blog Açmak Mı? Freelance Yazarlık Yapmak Mı?

  Son yıllarda yazı yazmak, internet üzerinden ek gelir elde etmek için iyi bir yol olarak görülüyor. Bu amaç doğrultusunda blog açmak veya freelance (serbest) yazarlık yapmak en çok kullanılan yöntemler diyebiliriz. Fakat herkes de yazı yazma yeteneğini para kazanma amaçları üzerine kurmuş değil. Kimimiz yazı yazmayı sevdiği için, kimimiz de ya bildiklerini başkalarıyla paylaşmak, ya da hobi olsun diye blog açabiliyor. Yahut yine bazılarımız da, ya para kazanma amacıyla, ya da çeşitli sebeplerle internetteki freelance yazarlık hizmeti veren sitelerde yazarlık yapmakta. Peki blog açmak ile freelance yazarlık yapmanın arasındaki farklar nelerdir? Hangisi bize göre daha uygun?  Biraz bunları konuşalım.

 Öncelikle sizlere şu iki soruyu sorarak başlamak istiyorum. Yazacağınız yazıları internette paylaşarak kitlelere ulaştırmayı hobi olarak mı yapmayı düşünüyorsunuz? Yani maddi amaç gütmeden... Yoksa yazdığınız yazıları internet ortamında paylaşarak para kazanmayı mı amaçlıyorsunuz?

 Eğer bu iki sorumdan birincisinin sizin için daha uygun olduğunu düşünüyorsanız;
 Blog açmayı serbest yazarlıktan ayıran önemli bazı farklar var. Bu farklardan belki de en önemlisi, yazacağınız yazıların konusunu sizin belirliyor oluşunuzdur. Serbest yazarlıkta olduğu gibi, kimse size yazacağınız konuyu belirtmeyecek/kısıtlamayacak ve siz de istediğiniz konuda yazılar yazarak, blogunuzda yayınlama imkânına sahip olacaksınız. Bu yüzden ben bu faktörün yaptığınız işe daha çok özen göstermenize, en önemlisi de yaptığınız işi daha çok sevmenize yardımcı olacağını düşünüyorum. Böylece bilgilerinizi, hobilerinizi, kısacası sevdiğiniz tüm konuları özgürce, rahat bir şekilde okuyucularınıza aktarabileceksiniz. Aynı zamanda kendinize ait bir blogunuzun olması insana apayrı, özel bir duygu katıyor açıkçası. Bu durumu da, önemli farklılıklar arasına alabiliriz diye düşünüyorum. 
  
 Gelelim ikinci soruya. Eğer ikinci sorunun size daha uygun olduğunu düşünüyorsanız, sizlere freelance yazarlık yapmanızı öneririm. Niçin mi bu durumda sizlere freelance yazarlığı uygun buluyorum? Çünkü kişisel bir blogdan para kazanmaktansa, freelance yazarlık yaparak para kazanmak, hem daha az zahmetlidir, hem de daha hızlı bir şekilde para kazanılabilir. Yani freelance yazarlık ile daha çok, para kazanma odaklı bir seçim yapmış olacaksınız. Ayrıca kişisel bir blogdan para kazanmak için sabırlı olmalı (yani genellikle en az 6 ay kadar), planlı bir şekilde düzenli içerik üretmelisiniz. Tabi sabredip, her zaman özgün, kaliteli ve düzenli içerikler üreterek, blogunuza daha fazla ziyaretçi çekebilir ve kim bilir belki de bu sayede iyi paralar kazanabilirsiniz. Ama dediğim gibi ‘’Ben bu kadar beklemek istemiyorum‘’ diyor, daha az uğraş vererek, yazılarınızdan daha hızlı bir şekilde para kazanmayı istiyorsanız, blog açmak yerine, freelance yazarlık yapmanın sizler için daha mantıklı olacağını yineliyorum. Son olarak şu bilgiyi de tekrarlamak istiyorum: Freelance yazarlıkta yazacağınız konuları genellikle çalıştığınız site veya firmanın belirlediğini unutmayın! Bu bilgiyi dikkate alarak yapacağınız seçimler, sonradan sizlere olumlu yansıyacaktır.


Yorumlar

  1. merhaba iyi bir postla giriş yaptınız hayırlı olsun:)

    YanıtlaSil
  2. bloğunuz hayırlı olsun :) freelance iş yapan veya işi için uzman kiralamak isteyen kişiler işimdüştü.com a kayıt olup kullanabilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çalışabileceğiniz 12 Freelance Yazarlık Sitesi

Futbol Scout' u Olmak Mı İstiyorsun? Scouting İçin Önerebileceğim 4 Site

Freelance Çalışanlar Vergi Ödemek Zorunda Mı?